Hvordan bruke munnbind?

 

Riktig bruk av munnbind er essensielt for å få effekt av produktet. Ved feil bruk kan det i mange tilfeller være tilnærmet bortkastet å bruke munnbind. Nedenfor har vi fremstilt en guide basert på råd fra Folkehelseinstituttet, World Health Organization, samt egne erfaringer. Veiledningen informerer om hvordan man tar på seg munnbind, hvordan man tar det av, og hva du skal opptre når produktet er i bruk. Det er også viktig at man bruker munnbind med dokumentert effekt, det er anbefalt medisinsk munnbind av type 1 for befolkningen, mens type 2 og 2R bør resserveres for helsevesenet. Les mer om dokumentasjon av munnbind her 

 Sist oppdatert 28. mai 2020

Slik tar du på deg munnbind:

 1. Vask hender med såpe og vann eller antibakteriell desinfeksjon
 2. Plasser munnbindet over nese, munn og hake.
 3. Fest strikken bak ørene.
 4. Brett ut munnbindet så det sitter godt og dekker nese og munn.

Slik tar du av deg munnbind:

 1. Ikke ta på selve munnbindet, bare strikken bak hodet.
 2. Fjern munnbindet fra ansiktet mens du holder i strikkene.
 3. Kast munnbindet forsvarlig uten å ta på det, for å hindre smitte. Vask hendene grundig med varmt vann og såpe for å fjerne smittebærende stoffer fra hendene etter at munnbindet er tatt av.

Hva skal du passe på under bruk? 

 • Unngå å ta på masken under bruk. Hvis dette skjer, vask hender med såpe og vann, eller antibakteriell desinfeksjon.
 • Når munnbindet blir fuktig, bytt til ett nytt munnbind. Sørg for å følge veiledningene for hvordan ta av og på munnbind.
 • Ikke bruk munnbindene flere ganger.
 • Ikke spis med munnbind, dette er et økende fenomen. 

Hva gjør man når man skal spise? 

Det er blandt annet ofte oppservert på flyplasser at personer drar munnbindet ned på haken/halsen mens de spiser/drikker. Ettersom det kan ha kommet bakterier/virus på halsen skal man derfor ikke ta det i bruk igjen. Det man derimot skal gjøre er å kaste munnbindet fremfor å dra det ned på haken.Ta deretter i bruk ett nytt munnbind etter måltidet. Følg anbefalingene ovenfor angående avtagning og kasting. 

Vi håper denne artikkelen var nyttig for deg, dersom du har noen spørsmål hjelper vi deg gjerne. Du kan nå oss på mail@trygg-helse.noDersom du ønsker å bestille munnbind over nett, kan det gjøres her

Relevant artikkel: Burde du bruke munnbind?

 

Kilder